fbpx
  • 1
  • 2
  • 3

Windows 7 RC, onze bevindingen

Na positieve commentaren omtrent de opvolger van Windows Vista, namelijk Windows 7, heb ik ook de stap gezet om de "Release Candidate" hiervan te installeren en te testen.

Zo een Release Candidate (RC) is eigenlijk een bijna definitieve versie met een beperkte gebruiksduur (tot 6/2010), eind 2008 verscheen ook al de b├Ęta versie.
Dit wil dus zeggen dat er tegen 6/2010 ofwel een volgende Release Candidate zou uitgebracht worden, ofwel de definitieve versie in de winkels zou liggen.
Volgens de laatste berichtgevingen zal het dat laatste zal zijn, Windows 7 wordt verwacht tegen 22 oktober 2009.

Wat nieuws onder de zon?

Qua uiterlijk borduurt Windows 7 uiteraard verder op het uitzicht van Windows Vista en lijkt alles onmiddellijk redelijk vertrouwd.
Het gebruik van de "linten" als werkbalk zoals ook reeds in Office 2007 het geval was wordt verder doorgetrokken in programma's als Paint en Wordpad.

Volgens de commentaren zou Windows 7 minder vereisten hebben op gebied van hardware. Waar je met Vista toch echt wel een uit de kluiten gewassen computer nodig had om het systeem tegen een acceptabele snelheid te laten werken, zou dit niet het geval zijn met Windows 7.

Ik nam dus de proef op de som en installeerde het op een 5 jaar oude laptop met Celeron processor en 512MB geheugen (eigenlijk te weinig volgens de vereisten van Microsoft).
Ik moet zeggen dat ik aangenaam verrast was.
Na installatie, die redelijk snel en vlot verliep, bleken verschillende onderdelen van de computer niet herkend te worden.
Echter de gewone netwerkkaart werd wel herkend en ik kon dus verbinding met Internet maken waarna Windows Update onmiddellijk begon met drivers en updates te downloaden.
Buiten de ingebouwde modem werd alles gevonden.

Het opstarten van het systeem gebeurt op een redelijke termijn en het werken met het systeem is behoorlijk snel, ik kan niet echt zeggen dat ik een vertraging merk ten opzichte van de Windows XP die er voordien op geïnstalleerd was.
Wat ik wel weet is dat een Windows Vista installatie op dit systeem onwerkbaar zou zijn.

Mijn eerste ervaringen met Windows 7 zijn dus zeker positief, over de verdere werking en compatibiliteit met andere programma's kan ik nog niet veel zeggen gezien de korte testperiode.