fbpx
 • 1
 • 2
 • 3

Backups, hoe wat en waarom

In dit artikel gaan we eens wat duidelijkheid scheppen omtrent backups, wat voor veel mensen toch nog steeds een veelal onterecht moeilijke materie is.

 • Wat is een backup?

  Om het met een duidelijker nederlandstalige benaming te zeggen: een reservekopie.
 • Waarom zou jij een backup kunnen nodig hebben?

  Er zijn tientallen redenen waarom dit nodig kan zijn, ik noem er enkele: menselijke fout (per ongeluk een bestand overschreven of verwijderd), het falen van apparatuur (harde schijf van de computer is stuk, USB stick onleesbaar, ...), diefstal of verlies van computer,...>
 • Wat is een backup zeker niet?

  Een externe harde schijf kopen en daar al je gegevens naartoe verplaatsen (knippen en plakken) is dus GEEN backup. In de praktijk merk ik dat dit bij veel mensen de opvatting is van een backup tot op het moment dat de externe harde schijf dan stuk gaat en de problemen beginnen.
 • Wat is er niet mogelijk met een backup?

  Je programma's terugzetten of restoren. De volledige inhoud van je harde schijf kopiëren als backup geeft je nog steeds niet de mogelijkheid om je programma's terug te zetten. (bijvoorbeeld: je kan wel de brief die je getypt hebt terugzetten maar niet het programma waarmee je hem getypt hebt bv: Microsoft Word) Hiervoor zou je een image moeten nemen van je computer maar daar gaan we in dit artikel niet verder op in dit zou het onnodig ingewikkeld maken.  Er zijn wel verschillende backup programma's die beiden combineren.
 • Wat moet ik backuppen?

  Dit hangt af van persoon tot persoon of van bedrijf tot bedrijf, simpel gezegd: de documenten die voor u belangrijk zijn. Voor particulieren is dit veelal: digitale foto's, Word en Excel documenten, soms ook e-mails of contactpersonen. Voor zelfstandigen/bedrijven gaat dit meestal een stap verder en komen er ook specifieke gegevens/toepassingen per activiteit bij. (bv. Voor vrije beroepen het programma waarin de patiëntengegevens bewaard worden, databanken, facturatieprogramma, etc.)
 • Hoe dikwijls moet ik een backup nemen?

  Dit hangt ervan af hoe dikwijls uw gegevens die gebackuped worden veranderen. Voor bedrijven dagelijks en soms zelfs meerdere keren per dag.
 • Waar plaats je deze backups?

  Zeker niet op je D:\ partitie! (tenzij er effectief 2 harde schijven zich in de computer bevinden maar ga er bij een standaard computer vanuit dat dit niet het geval is) Verder speelt het medium op zich geen rol, je kan daarvoor allerhande zaken gebruiken zoals: externe harde schijf, CD, DVD, usb-stick, geheugenkaartje, tapes,…
  Alles zal hierbij afhangen van de omvang van de bestanden en het aantal backups dat je wenst bij te houden.

Ik hoop dat met dit artikel het thema backup toch wat duidelijker geworden is en vooral dat het belang hiervan duidelijk is.Nog al te veel valt het voor dat mensen belangrijke gegevens kwijtraken door een gebrek aan backups of recente backups, voor particulieren gaat dit dan meestal over een sentimentele waarde maar voor bedrijven kan dit over (veel) geld gaan en in het slechtste geval het voortbestaan van het bedrijf in het gedrang brengen.

Heeft u nog vragen of hulp nodig bij het maken van backups dan kan EHBO-PC u hier uiteraard in bijstaan.

Voor bedrijven bieden wij een volledig pakket aan waarbij de backups automatisch genomen worden en de opvolging eveneens door ons gebeurd.

U bent op die manier zorgenvrij en zeker dat u dagelijks een geslaagde backup heeft!