• 1
  • 2
  • 3

Wat is illegale software, wat zijn de risico's?

Vorige week had ik een bedrijfsklant in de winkel. Wanneer ik hem uitlegde over de diverse Microsoft Office licenties maakte de klant de bemerking: ja wie controleert dit en mag dit wel gecontroleerd worden?

Eerst en vooral wat is nu illegale software, dit is software zonder licentie (de zogenoemde gekraakte software) of software met de verkeerde licentie.

Software met de verkeerde licentie is wanneer u als bedrijf (zowel eenmanszaak als vennootschap) bijvoorbeeld gebruik maakt van Office voor thuisgebruik en studenten.

U hebt dan wel een licentie aangekocht maar dit is de verkeerde u had minstens de licentie voor thuisgebruik en bedrijven moeten aankopen en werkt dus ook met een illegale versie.

Wordt dit gecontroleerd?

Ja, dit wordt gecontroleerd door de BSA (Business Software Alliance) u vindt de website van de BSA op volgende link https://ww2.bsa.org

Sinds begin 2011 zijn de controles erg opgevoerd en roepen zij zelfs werknemers op om hun werkgever aan te geven met een beloning als drijfveer.

Mag dit gecontroleerd worden?

Ja, dit mag gecontroleerd worden, wel enkel door een gerechtsdeurwaarder met een bevelschrift, getekend door een rechter. Hij zal daarbij normaal vergezeld zijn van een gerechtelijk forensisch computerexpert en, eventueel, een vertegenwoordiger van de Belgian Software Alliance (BSA).

Waarom je niet met illegale (gekopieerde) software moet werken:

  • Illegale software bevat dikwijls virussen of is aangepast.
  • Je hebt geen enkel recht op ondersteuning.
  • Je kunt geen updates ontvangen waardoor je bijvoorbeeld meer vatbaar bent voor virussen.
  • Er zijn mogelijkheden genoeg om niet met illegale software te werken! (zo zijn er voor Microsoft Office gratis alternatieven zoals OpenOffice, LibreOffice, ...)

Het probleem is dat het gebruik van illegale software voor vele mensen als normaal aanzien wordt, terwijl dit op zich een vorm van diefstal is maar de meeste mensen staan er niet bij stil.

Wanneer je de computer van iemand anders meeneemt zal iedereen het erover eens zijn dat dit diefstal is, wanneer je met illegale software werkt steel je de intellectuele eigendom van een bedrijf.

Een softwarebedrijf investeert zeer veel in de ontwikkeling en testen van software alvorens dit op de markt te brengen en moet dit terugverdienen door de verkoop van de software. Als iedereen deze gaat kopiƫren kan die fabrikant op termijn geen software meer ontwikkelen.