fbpx
  • 1
  • 2
  • 3

Wat is een veilig paswoord en hoe dit te onthouden?

In onze digitale maatschappij hebben we steeds meer gebruikersnamen en paswoorden nodig, denk maar aan pc-banking, forums, webshops, tickets bestellen, garantie registreren,... Ik hoor het dikwijls bij klanten “Hebben we nu weeral een paswoord nodig we kunnen dit niet meer onthouden.”

Je kan verschillende zaken doen: 

  • Je kan het op briefjes beginnen schrijven die je later niet meer terugvindt.
  • In een boekje schrijven dat ook door iedereen die er toegang tot heeft kan gebruikt worden.
  • Of overal dezelfde eenvoudige gebruikersnaam en paswoord gebruiken, wat niet veilig is of ook niet altijd mogelijk gezien je op sommige sites verplicht bent om cijfers en letters te gebruiken.

Je kan het ook in een programma bijhouden dat er speciaal voor ontworpen is om op een veilige manier paswoorden te bewaren.
KeePass Password Safe is zo een programma, wat je hier kan vinden http://keepass.info/, dit gratis programma gaat je paswoorden in een geëncrypteerde databank bewaren.
Om het programma op te starten moet je eerst zelf een paswoord ingeven wat het enige is dat je dient te onthouden.

Wat is een veilig paswoord?

Hier kan veel over gezegd worden, dit hangt af van diverse factoren zoals de lengte van het paswoord, welke tekens er gebruikt worden, het al dan niet gebruiken van speciale tekens.

Wanneer een hacker een paswoord wil kraken kan dat dmv een “brute force attack” waarbij men alle mogelijke paswoorden gaat proberen, om dit te voorkomen is het belangrijk om geen woorden die in een woordenboek voorkomen te gebruiken.

Het zal bijvoorbeeld veel gemakkelijker zijn om het paswoord “auto” te vinden dan “@ut0” waarbij we de a vervangen door @ en de o door een nul.

Wat veel mensen niet weten is dat je op de meeste plaatsen ook een wachtzin ipv een wachtwoord kan gebruiken door de extra lengte van je paswoord heb je dan al een extra beveiliging.

Als tip kan ik dus meegeven: maak het wachtwoord lang genoeg eventueel een wachtzin, gebruik tevens een combinatie van kleine letters, hoofdletters en speciale tekens en verder gebruik zo weinig mogelijk woorden uit een woordenboek.

Er zijn ook verschillende paswoord test sites op Internet die je dan laten zien hoe veilig je paswoord is deze http://www.passwordmeter.com/ vind ik praktisch omdat hier ook duidelijk is waarom een bepaald paswoord veiliger is.

En bewaar dan dit veilige paswoord in het eerder genoemd programma zodanig dat je het kan onthouden.