fbpx
  • 1
  • 2
  • 3

Opgelet met mails van uw bank, politie, ...

De laatste tijd zijn er zeer veel valse mails vooral “zogezegd” van uw financiële instelling. (bekijk ook het voorbeeld onderaan dit artikel)

Dit fenomeen noemt men “phishing” ofwel een criminele organisatie die achter uw gegevens “vist” door u te doen geloven dat u een nieuwe versie van een programma moet installeren, uw gegevens moeten gecontroleerd worden enzovoort.

Als u dan op deze link klikt geeft u netjes uw gegevens aan de criminelen die hiermee uw rekeningen kunnen misbruiken.

Dergelijke mails hebben als afzender een e-mail adres dat lijkt aan de correcte instelling toe te behoren, laat u echter hierdoor niet misleiden dit is zeer éénvoudig te doen.

Als u dieper ingaat op het taalgebruik zal u ook merken dat hier dikwijls taalfouten inzitten doordat dit vertaald is met vertaalprogramma’s die de context van de zin niet weten.

Als algemene regel geldt: wees zeer voorzichtig met links waarop u moet klikken in e-mails! Klik nooit op links die zouden van uw bank komen om gegevens te verifiëren, programma’s te installeren,...

Bij twijfel neem liever eerst contact op met de desbetreffende instelling, alvorens je uw gegevens prijsgeeft aan criminelen.

Hieronder een voorbeeld (de naam van de bank werd verwijderd), wanneer u dit snel bekijkt is dit overtuigend zeker als de mail vergezeld wordt van links naar de bank en met de correcte logos maar let op zeer gevaarlijk! 

Geachte klant,

bank x is het ontvangen van klachten van onze klanten voor onbevoegd gebruik van de bank x online accounts.
Als gevolg daarvan hebben we periodiek bank x online accounts en tijdelijk de toegang van die rekeningen waarvan wij denken dat zijn kwetsbaar voor de onbevoegd gebruik.
Dit bericht is naar u gestuurd van bank x, omdat we hebben gemerkt ongeldige login pogingen op uw rekening, als gevolg van deze zijn we tijdelijk beperken en het beperken van uw account toegang tot we uw identiteit te bevestigen.
Om uw identiteit te bevestigen en te verwijderen uw account beperking, volg dan de referentie-link.

en hier volgt dan de link om op te klikken