Logo EHBO-Security

Windows 8.1 komt eraan, hierbij een kort artikel met enkele nieuwigheden en interessante weetjes:

 

Windows 8.1 wanneer?

Windows 8.1 zal vanaf 18 Oktober 2013 verkrijgbaar zijn op alle nieuwe toestellen en ook beschikbaar voor alle bestaande toestellen.

 

Voor wie?

Iedereen met Windows 8 kan vanaf 18 Oktober Windows 8.1 installeren.

Windows 8.1 is een GRATIS uitbreiding voor alle bestaande Windows 8 gebruikers.

 

Nieuwigheden:

 • Let op deze lijst is niet compleet, maar dit zijn de zaken die mij zeker het vernoemen waard leken.
 • Op het start scherm kan je de tegels gaan groeperen in categorieën die je zelf aanmaakt.
 • Er zijn meer mogelijkheden om de tegels te gaan personaliseren in het startscherm, zo kan je bijvoorbeeld veel grotere tegels maken zodat er meer informatie van een app rechtstreeks in de tegel kan.
 • De Microsoft store is aangepast en vereenvoudigd.
 • Het uiterlijk van de nieuwe Mail app is aangepast, en tevens kan je ook schermen eenvoudiger naast mekaar plaatsen en zo verschillende apps naast mekaar op het scherm hebben.
 • De startknop is terug van weggeweest, al doet hij hetzelfde als een klik in de linkerbenedenhoek in de Windows 8.0 -> je keert terug naar het startscherm
 • Je hebt de mogelijkheid om bij het opstarten dadelijk op het bureaublad te komen.
 • Je kan ervoor kiezen om dezelfde achtergrond te hebben op je startscherm en op je bureaublad.
 • De wifi verbinding wordt sneller gemaakt waardoor bvb. je e-mails al kunnen binnen zijn tegen je de tijd hebt om de app te starten.
 • Voor toestellen met een aanraakscherm is het klavier op het scherm verbeterd qua lay-out.


Kortom toch wel een aantal leuke toevoegingen en verbeteringen, en als we deze gratis krijgen denk ik niet dat we kunnen klagen.

De laatste tijd zijn er zeer veel valse mails vooral “zogezegd” van uw financiële instelling. (bekijk ook het voorbeeld onderaan dit artikel)


Dit fenomeen noemt men “phishing” ofwel een criminele organisatie die achter uw gegevens “vist” door u te doen geloven dat u een nieuwe versie van een programma moet installeren, uw gegevens moeten gecontroleerd worden enzovoort.

Als u dan op deze link klikt geeft u netjes uw gegevens aan de criminelen die hiermee uw rekeningen kunnen misbruiken.

Dergelijke mails hebben als afzender een e-mail adres dat lijkt aan de correcte instelling toe te behoren, laat u echter hierdoor niet misleiden dit is zeer éénvoudig te doen.

Als u dieper ingaat op het taalgebruik zal u ook merken dat hier dikwijls taalfouten inzitten doordat dit vertaald is met vertaalprogramma’s die de context van de zin niet weten.

Als algemene regel geldt: wees zeer voorzichtig met links waarop u moet klikken in e-mails!
Klik nooit op links die zouden van uw bank komen om gegevens te verifiëren, programma’s te installeren, …
 

Bij twijfel neem liever eerst contact op met de desbetreffende instelling, alvorens je uw gegevens prijsgeeft aan criminelen.
 

Hieronder een voorbeeld (de naam van de bank werd verwijderd), wanneer u dit snel bekijkt is dit overtuigend zeker als de mail vergezeld wordt van links naar de bank en met de correcte logos maar let op zeer gevaarlijk! 

Geachte klant,

bank x is het ontvangen van klachten van onze klanten voor onbevoegd gebruik van de bank x online accounts.

Als gevolg daarvan hebben we periodiek bank x online accounts en tijdelijk de toegang van die rekeningen waarvan wij denken dat zijn kwetsbaar voor de onbevoegd gebruik.

Dit bericht is naar u gestuurd van bank x, omdat we hebben gemerkt ongeldige login pogingen op uw rekening, als gevolg van deze zijn we tijdelijk beperken en het beperken van uw account toegang tot we uw identiteit te bevestigen.

Om uw identiteit te bevestigen en te verwijderen uw account beperking, volg dan de referentie-link.

en hier volgt dan de link om op te klikken

Op 14/9/2011 werd de developer preview van Windows 8 vrijgegeven.

 

Deze hebben we natuurlijk al eens geïnstalleerd en ik moet zeggen het is redelijk schrikken de nieuwe metro interface die vooral gericht is op het gebruik met tablet pc's is totaal anders dan wat je nu had met Windows 7.

Je merkt duidelijk dat de focus hier ligt op een aanraakscherm en steeds minder op het werken met muis en klavier.

 

Over de functies en veranderingen ga ik hier nog niet te veel vertellen, maar de opstart is in elk geval zeer snel Microsoft zegt zelf 8 seconden en verspreidde dan ook dit filmpje:

3D zonder het bijhorende brilletje!

Toen ik vorig jaar de eerste 3D laptops van Toshiba op een beurs zag, vond ik dit wel leuk maar het bijhorende brilletje was er voor mij teveel aan. 

Met zijn allen naar een film kijken op de 3D-tv met bril tot daar aan toe maar voor je laptop spelletjes spelen met een brilletje leek me een brug te ver.

 

Toshiba kondigt volgende maand (8/2011) hun eerste 3D laptop aan waar geen brilletje meer voor nodig is.

 

Deze Qosmio F750 3D maakt gebruik van een speciaal zogenaamd "lenticulair" scherm.

De webcam volgt ook de bewegingen van de ogen om dit 3D effect te bekomen.

 

Prijzen zijn nog niet gekend maar zullen zoals bij iedere nieuwe technologie wel stevig zijn. 

We zijn benieuwd om dit toestel te zien en de verdere ontwikkelingen van deze technologie te volgen.

In onze digitale maatschappij hebben we steeds meer gebruikersnamen en paswoorden nodig, denk maar aan pc-banking, forums, webshops, tickets bestellen, garantie registreren, etc.
Ik hoor het dikwijls bij klanten “Hebben we nu weeral een paswoord nodig we kunnen dit niet meer onthouden.”


Je kan verschillende zaken doen: 

 • Je kan het op briefjes beginnen schrijven die je later niet meer terugvindt.
 • In een boekje schrijven dat ook door iedereen die er toegang tot heeft kan gebruikt worden.
 • Of overal dezelfde eenvoudige gebruikersnaam en paswoord gebruiken, wat niet veilig is of ook niet altijd mogelijk gezien je op sommige sites verplicht bent om cijfers en letters te gebruiken.

Je kan het ook in een programma bijhouden dat er speciaal voor ontworpen is om op een veilige manier paswoorden te bewaren.
KeePass Password Safe is zo een programma, wat je hier kan vinden http://keepass.info/, dit gratis programma gaat je paswoorden in een geëncrypteerde databank bewaren.
Om het programma op te starten moet je eerst zelf een paswoord ingeven wat het enige is dat je dient te onthouden.

 

Wat is een veilig paswoord?

Hier kan veel over gezegd worden, dit hangt af van diverse factoren zoals de lengte van het paswoord, welke tekens er gebruikt worden, het al dan niet gebruiken van speciale tekens.
Wanneer een hacker een paswoord wil kraken kan dat dmv een “brute force attack” waarbij men alle mogelijke paswoorden gaat proberen, om dit te voorkomen is het belangrijk om geen woorden die in een woordenboek voorkomen te gebruiken.

Het zal bijvoorbeeld veel gemakkelijker zijn om het paswoord “auto” te vinden dan “@ut0” waarbij we de a vervangen door @ en de o door een nul.

Wat veel mensen niet weten is dat je op de meeste plaatsen ook een wachtzin ipv een wachtwoord kan gebruiken door de extra lengte van je paswoord heb je dan al een extra beveiliging.

Als tip kan ik dus meegeven: maak het wachtwoord lang genoeg eventueel een wachtzin, gebruik tevens een combinatie van kleine letters, hoofdletters en speciale tekens en verder gebruik zo weinig mogelijk woorden uit een woordenboek.

Er zijn ook verschillende paswoord test sites op Internet die je dan laten zien hoe veilig je paswoord is deze http://www.passwordmeter.com/ vind ik praktisch omdat hier ook duidelijk is waarom een bepaald paswoord veiliger is.


En bewaar dan dit veilige paswoord in het eerder genoemd programma zodanig dat je het kan onthouden.

Wij gebruiken cookies om deze website te vebeteren. U kunt deze cookies uitzetten via uw browser maar dit kan het functioneren van onze website negatief beïnvloeden.
Lees meer Ik begrijp het.